Nëse nuk ka datë në qershor, rruga e integrimit evropian e Maqedonisë së Veriut për dy vjet në “stand bay”

Nëse nuk ka datë në qershor, rruga e integrimit evropian e Maqedonisë së Veriut për dy vjet në “stand bay”

Dy javë kryesore për gjetjen e një zgjidhjeje për mosmarrëveshjen maqedono-bullgare, për të cilën Ministri i Jashtëm Bujar Osmani pret që Shkupi dhe Sofja t’i sjellin pozicionet e tyre më afër përmes Udhërrëfyesit.

Megjithëse ka pasur njoftime se do t’i paraqitet qeverisë teknike Bullgare këto ditë, Udhërrëfyesi për Përmbushjen e Marrëveshjes së Fqinjit të Mirë ka të ngjarë të presë takime në nivelin e kryeministrit. Në përgjigje të një pyetje nga Kanal 5, Osmani tha se në kontaktet me palën Bullgare, tema kryesore nuk janë çështjet e identitetit, por Udhërrëfyesi.

Presidenti Bullgar Rumen Radev gjithashtu tha se Sofja pret Udhërrëfyesin pas takimit me Presidentin e Maqedonisë Pendarovski në Romë, duke theksuar se ai pret të përmbajë kërkesat e Deklaratës, e cila u miratua në Parlamentin lokal në 2019 dhe e cila kushtëzoi kërcënimet e bllokadës ndërsa duke diskutuar gjuhën maqedonase. dhe kombin. Por nëse këto kushte të dorëzuara nga Sofja do të jenë pjesë e Udhërrëfyesit nuk është zbuluar ende nga Zëvendës Kryeministri për Integrimin Evropian Nikola Dimitrov.

Por edhe nëse komunikimet midis dy palëve intensifikohen dhe cilado zgjidhje që vendoset në tryezë do të varet kryesisht nga pozicionet e marra nga qeveria teknike Bullgare. Pikërisht për shkak të kësaj situate, analisti Marko Troshanovski beson se periudha e shkurtër që vijon duhet të përdoret për të gjetur një kornizë në të cilën mosmarrëveshja do të zgjidhet.

Takimi i Këshillit të Punëve të Përgjithshme të BE, në të cilin Maqedonia shpreson për një vendim pozitiv mbi zgjatjen e rrugës së integrimit evropian, do të mbahet në 22 qershor. Nëse Bullgaria heq veton, njoftoni se konferenca e parë ndërqeveritare, e cila zyrtarisht do të fillonte negociatat për anëtarësimin në union, mund të mbahej në fund të muajit tjetër.

Lajme Maqedoni