Kathemirini alarmon për non-paper: Shqipëria e Madhe, nuk mund të pranohet nga Athina

Kathemirini alarmon për non-paper: Shqipëria e Madhe, nuk mund të pranohet nga Athina

Një “fantazmë” e një dokumenti “Non-Paper”, jo zyrtar, që thuhet se përshkruan ndryshimet në kufijtë e Ballkanit Perëndimor ka dalë në skenë për të ringjallur skenarët e makthit në një kohë të trazirave të rënda gjeopolitike në rajonin e gjerë të Evropës Juglindore, Detit të Zi dhe, natyrisht, Mesdheu Lindor.Askush nuk e ka parë zyrtarisht këtë dokument – të sjellë në dritë nga një uebfaqe Sllovene me pretendimin se qeveria në Ljubljanë ishte ndër autorët e saj – e cila thuhet se përmban ndryshime territoriale që do të ndryshojnë rrënjësisht hartën aktuale duke shpërndarë Bosnjë-Hercegovinën dhe duke krijuar një “Shqipëria e Madhe”, “Serbia e Madhe” dhe “Kroacia e Madhe”.Qeveria Sllovene ka mohuar ekzistencën e një dokumenti të tillë dhe e ka informuar Sarajevën aq shumë, megjithëse Edi Rama i Shqipërisë u citua nga televizioni Serb të pretendonte se ai kishte folur me Kryeministrin Slloven disa kohë më parë për të paraqitur ide të ndryshme dhe në të vërtetë e kishte parë këtë dokument jo zyrtar, “Non-Paper”.Qeveria e Maqedonisë së Veriut shkoi më tej, duke thënë se plani i përshkruar në dokumentin e përfolur do të kishte një efekt të rrezikshëm destabilizues.

Kjo nuk ishte, sigurisht, hera e parë që skenarët që parashikojnë ndryshimet e kufijve dhe shkëmbimet territoriale janë hedhur nga të gjithë “kuzhinierët” e ndryshëm në “kuzhinën ballkanike”, kryesisht me një fokus në Kosovën dhe zgjidhjen e statusit të saj, i cili gjithashtu do të ishte e njohur nga Serbia.

Por këto janë kohëra të ndërlikuara dhe ato vende (që do të thotë Greqia) që në një mënyrë ose në një tjetër mund të gjenden në vorbullën e ndryshimeve të tilla rrënjësore dhe krijimin e qendrave të reja të fuqisë (pushtetit) në fqinjësinë e afërt u kanë kushtuar vëmendje më të mirë indikacioneve të tilla të qëllimit, veçanërisht kur zhvendosjet më të gjera gjeopolitike shfaqen në horizont.

Lajme Rajon