Gjermanët filluan të klimatizojnë rrugët?

Gjermanët filluan të klimatizojnë rrugët?

Gjermanët po punojnë në teknologjinë që duhet të sigurojë rrugë pa gropa dhe çarje.

Të gjithë e dimë se për shkak të ndryshimeve të temperaturës rrugët plasin gjatë verës. Në dimër ato janë të rrëshqitshme dhe kripa nuk ndihmon për të ruajtur sipërfaqen e trotuarit. Shfaqja e çarjeve dhe vrimave ndikon në qëndrueshmërinë e rrugëve, por edhe në sigurinë e trafikut.

Këto janë arsyet pse një projekt po fillon në Gjermani për të përcaktuar nëse instalimi i një lloj sistemi të ajrit të kondicionuar rrugor mund të jetë një zgjidhje për qëndrueshmërinë e rrugës.

Puna ndërtimore ka filluar tashmë në rrugën Këln-Lindje, ku sistemi i ri do të testohet së pari, tha Instituti Federal i Autostradave (BASt). Ideja është të instaloni një sistem tubash përmes të cilit kalon uji gjeotermal dhe kështu ndihmon në ftohjen e rrugëve në verë dhe ngrohjen në dimër. Një teknologji tjetër po testohet paralelisht.

Pesë fusha testimi dhe një fushë referimi do të ndërtohen në një gjatësi prej 55 metrash. Çdo fushë ka sisteme të ndryshme të kontrollit të temperaturës së rrugës dhe të dy fushat do të përdorin ujin si medium. Tre fushat e tjera do të kenë dhoma ajri.

Performanca e këtij lloji të “kondicionerit” do të monitorohet gjatë tre viteve të ardhshme përmes sensorëve të temperaturës dhe kamerave të imazhit termik.

Nëse një sistem i tillë rezulton të jetë efektiv, ka një shans të mirë që ai të instalohet në pjesët më kritike, të tilla si daljet e tunelit, kthesat, etj

Botë Lajme