Çfar po mundohet BDI tu shet qytetarëve -Driton Ibishi

Çfar po mundohet BDI tu shet qytetarëve -Driton Ibishi

Rrena me e madhe qe tash BDI po mundohet t’ua shet qytetareve eshte se platforma ambientaliste do te rrite ekonomine. Hulumtimet akademike (kudo ne bote) theksojne se transformimi ne energji te gjelbert do te kete nje kosto shume te larte. Efekti i saj do t’iu bartet qytetareve përmes faturave më të larta të energjisë elektrike, tatimeve ose tatimeve në konsum (TVSH). Krejt kjo eshte ne dem te eficences ekonomike (per momentin) derisa kostoja e energjise se gjelbert te jete me e lire se ajo fosile.

Vende te reja pune do te hapen ne disa sektore per individe me aftesi (te kohes) digjitale dhe inxhinjerike, keto sigurisht do te jene shume pak ne krahasim me vendet e punes qe do te humben nga kjo zhvendosje. Vendet e punes ne RMV varen kryesisht nga energjia fosile, dhe kjo zhvendosje do te kerkonte nje kompenzim financiar shume te larte per njerezit qe do ngelnin pa pune, si pasoje stimulet fiskale do te shenonin rritje edhe me te larte te deficitit buxhetor.

Shkruan ne profilin e tij ne FB shefi i kabinetit te kryetarit te PDSH

Lajme Maqedoni